WYBORCZA JESIEŃ 2010

„PIK - Myśli bez Cenzury” Rok III Nr 1/5 - październik 2010

Już po wakacjach. Czas urlopów, wyjazdów, grillowanej kiełbasy, potu i komarów dobiega końca. Nadszedł czas igrzysk. Czas kampanii w wyborach samorządowych. Teraz po każdym krytycznym, bądź bałwochwalczym wystąpieniu druga strona, jako argumentu (często niestety z braku jakichkolwiek innych, racjonalnych przesłanek) używać będzie jednego ze zwrotów w rodzaju: „Proszę nie prowadzić kampanii wyborczej”, lub w podobnej melodii. Jednak kampania trwa i będzie nabierać na sile.  więcej >>>

REMANENT- DOŻYNKI 2009
„PIK - Myśli bez Cenzury” Rok III Nr 1/5 - październik 2010

Myślę sobie - jak to dobrze, że tegoroczne dożynki odbyły się akurat szóstego września. Dlaczego? - powie ktoś. Ano, dlatego, że to właśnie szóstego września czytane było w Kościele to, co miało być powiedziane naszym lokalnym władzom.  więcej >>>

INWESTOR STRATEGICZNY

„PIK - Myśli bez Cenzury” Rok III Nr 1/5 - październik 2010

O tym, że brakuje w naszym mieście mieszkań, zwłaszcza komunalnych i socjalnych, niby wszyscy wiedzą. Brakuje ich także w Lipianach, Pyrzycach, Barlinku, w Dębnie i chyba w każdym małym miasteczku naszego kraju. Zdążyliśmy się do tego wszyscy przyzwyczaić, bo ostatnie mieszkania spółdzielcze oddano do użytku kilkanaście  lat temu, a miasto nigdy na ten cel nie wygospodarowało pieniędzy.  więcej >>>

JAK ZOSTAĆ RADNYM?

„PIK - Myśli bez Cenzury” Rok III Nr 1/5 - październik 2010

Odpowiadając na ogromne zapotrzebowanie społeczne postanowiłem podzielić się z Państwem informacjami oraz jedynymi właściwymi wskazówkami w temacie: Jak skutecznie przebrnąć magiel wyborczy i uzyskać, wywalczyć, wychodzić, bądź zdobyć w jakikolwiek inny sposób mandat radnego, np. najbliższej kadencji?  więcej >>>

LEGENDA O UPIORNYM DUCHU RYCERZA ARNOLDA

„PIK - Myśli bez Cenzury” Rok III Nr 1/5 - październik 2010

W budynku głównym dzisiejszego Myśliborskiego Ośrodka Kultury (obecnie zajętym w większości przez salę widowiskową) znajdował się kiedyś, pochodzący z XIII wieku, dominikański kościół przyklasztorny. W podziemiach tego kościoła, jak w każdym średniowiecznym kościele, zbudowano krypty, w których pochowanych zostało wielu dawnych mieszkańców Myśliborza.  więcej >>>

SUKCES Kandydatów z Ratusza!

„PIK - Myśli bez Cenzury” Rok III Nr 1/5 - październik 2010

W ciągu czterech lat, osiągnięto niewątpliwie największy sukces mijającej właśnie kadencji (wart wpisania do księgi Guinnessa) polegający na tym, że pan Leszek Wierucki wyhodował „na własnej piersi”, prawie w cieplarnianych warunkach, aż czterech, najlepiej przygotowanych, ich subiektywnym zdaniem, kandydatów na BURMISTRZA?!  więcej >>>

„DLA DOBRA WSPÓLNEGO?”
Czyli..., czyjego?

„PIK - Myśli bez Cenzury” Rok III Nr 1/5 - październik 2010

Drogie matołki i inni - radni! Przedstawiciele „... koterii różnej, często zaskakującej proweniencji...”* i wy, którzy manipulujecie ludźmi i faktami, udając troskę o wspólne dobro i publiczny grosz, w oczywisty sposób uprawiający drobne interesiki i kolesiostwo.  więcej >>>

„GMINNE WIEŚCI”

„PIK - Myśli bez Cenzury” Rok III Nr 1/5 - październik 2010

Pan Burmistrz Myśliborza podpisał, ze znaną wszystkim, panią Teresą W. GRYZŁO, jakoby reprezentantką (bez okazania żadnego pełnomocnictwa) podmiotu gospodarczego, który posługuje się firmą* „Myśliborskie Wieści” bardzo interesującą umowę, bo na drukowanie i ogłaszanie w wydawanym przez nią piśmie, nigdzie niezarejestrowanej, a więc nielegalnej gazetki pt. „Gminne Wieści”.  więcej >>>

JEDYNA ZNANA NAM „MYŚLIBORSKA HALA WIDOWISKOWO-SPORTOWA”?

„PIK - Myśli bez Cenzury” Rok III Nr 1/5 - październik 2010

Taką samą lub podobną z marnym skutkiem, próbował wybudować ponad 30 lat temu były Naczelnik Miasta i Gminy Myślibórz, pan Janusz Winiarczyk. On, chociaż próbował. Natomiast nam się wydaje, że wszyscy jego następcy zmarnowali nie tylko swoją szansę, ale także jakąkolwiek inną „Szansę dla Myśliborza”?!  więcej >>>

JESZCZE O BRACI MYŚLIWSKIEJ

„PIK - Myśli bez Cenzury” Rok III Nr 1/5 - październik 2010

Wielkie to święto  dla  kolegów myśliwych, kiedy mogą zanieść do kościoła nowiutki sztandar. Sztandar, o którym mówiło się już 15-cie lat temu, że jest potrzebny, że to symbol, splendor i zaszczyt. Wspólna praca, mądra gospodarka, oszczędność i opieka patrona myśliwych św. Huberta doprowadziła do długo oczekiwanego rezultatu. Koło łowieckie „Diana” w Myśliborzu doczekało się poświęcenia swojego sztandaru.  więcej >>>

GMINNY FOLWARK!

„PIK - Myśli bez Cenzury” Rok III Nr 1/5 - październik 2010

Jeszcze nie dawno Burmistrz Myśliborza pan Leszek Wierucki chwalił się publicznie, że w ramach „pomocy”, jakiej chciał dobrotliwie udzielić myśliborskiej drużynie piłkarskiej, usiłował kupić mecz, który „Osadnik” „powinien” wygrać! W swoim czasie zajęli się tą sprawą prokuratorzy, ale ostatecznie nikt nie dopatrzył się w postępowaniu Burmistrza znamion przestępstwa i cała sprawa została umorzona. Tajemnicą poliszynela jest,że ...

DZIADEK

„PIK - Myśli bez Cenzury” Rok III Nr 1/5 - październik 2010

Wziął się nie wiadomo skąd. Przyszedł na salę sam. Usiadł na łóżku, posiedział chwilkę, po czym wyszedł na korytarz. I tak kilka razy. Jakby kogoś wyglądając. Kogoś, kto za chwilę miałby do niego przyjść. Mijały minuty. Jednak nikogo nie było. Usiadł na łóżku na dłuższą chwilę. Przyjrzałem mu się.  więcej >>>

WALNE ZEBRANIE CZŁONKÓW PIK

„PIK - Myśli bez Cenzury” Rok Rok II Nr 2/4 - grudzień 2009

▪▪▪Dnia 27 czerwca 2009 roku w klubie „Jelonek” odbyło się Walne Zebranie Członków Stowarzyszenia Praworządność i Kultura w Myśliborzu, na którym dokonano zmian w STATUCIE, uzupełniono skład osobowy władz Stowarzyszenia (pełna lista w stopce redakcyjnej) i przyjęto „Uchwałę programową”(zamieszczamy ją poniżej). Wszystkie te zmiany zatwierdził prawomocnym postanowieniem Sąd Rejestrowy w Szczecinie.  więcej >>>

ODDAJCIE NASZE DROGI I ULICE !

„PIK - Myśli bez Cenzury” Rok II Nr 2/4 - grudzień 2009

W Europie utrwalił się zwyczaj, który nakazywał, by udający się w niebezpieczną podróż, zwłaszcza na rozwidleniu głównych dróg, mogli pomodlić się za pomyślność rozpoczętej w tym miejscu wędrówki i ochronę przed grasującymi na tych drogach zbójami i złodziejami. W roku 1514 zbudowana została tu i poświęcona
1 marca tego samego roku, przez biskupa kamieńskiego Marcina, Kapliczka Jerozolimska

SIĘ NIE OPŁACA, BO TRZEBA...

„PIK - Myśli bez Cenzury” Rok II Nr 2/4 - grudzień 2009

Oddaliśmy gminne grunty przy kortach tenisowych (Rada Miejska podjęła stosowną uchwałę) Stowarzyszeniu Miłośników Tenisa Ziemnego „OPEN” w Myśliborzu. Stowarzyszenie to wybuduje podobno na tym terenie „nowiutkie” korty, pomieszczenia socjalne, trybuny, ogrodzenia, itp., itd. Będzie tam wszystko czego dusza każdego tenisisty zapragnie.  więcej >>>

PO CO NAM TAKI INTERES?!

„PIK - Myśli bez Cenzury” Rok II Nr 2/4 - grudzień 2009

▪▪▪ Do dnia dzisiejszego mieszkańcy naszego miasta narzekają na to, że ceny ciepłej wody
i centralnego ogrzewania  serwowane nam przez spółkę PEC
są bardzo wysokie. Powiedziałbym, że jesteśmy w czołówce krajowej jeśli chodzi o koszty utrzymania mieszkań. I nie jest to tylko zasługa obsługującej nas firmy ciepłowniczej, ale również innych monopolistów wykorzystujących swoją pozycję na myśliborskim rynku.  więcej >>>

DUPKI I DUPECZKI

oraz Szanowne Redakcje!
Fantazje, urojenia i inne herezje, w dużej części zmyślone

„PIK - Myśli bez Cenzury” Rok II Nr 2/4 - grudzień 2009

▪▪▪Ponieważ w ostatnim czasie dwie, poważne myśliborskie gazety („Myśliborskie Wieści” i ś.p. „Kurier Myśliborski”) poświęciły mojej skromnej osobie bardzo wiele uwagi (i wiele cennego miejsca zwłaszcza, gdyby je sprzedano na zamieszczenie jakiejś dobrze płatnej lub sponsorowanej reklamy) pozwolę sobie na kilka słów o tym, co sądzę na temat tego, co o mnie w tych gazetach do tej pory napisano.

PRZYGANIAŁ KOCIOŁ... PANI LODZI,
A SAM Z GOŁYM TYŁKIEM CHODZI?!

„PIK - Myśli bez Cenzury” Rok II Nr 2/4 - grudzień 2009

Onegdaj pan Piotr Jerzy Sobolewski („Kurier Myśliborski” Nr 14/2008) poinformował nas, że jakoby Burmistrz Leszek Wierucki skłamał w swoim oświadczeniu majątkowym za rok 2007. Wiosną tego roku (2009) radny Piotr Jerzy Sobolewski złożył własne oświadczenie majątkowe.
Dziwnym trafem nie wypełnił działu VI, pkt. 2.  więcej >>>

Z BLISKA I Z DALEKA...

„PIK - Myśli bez Cenzury” Rok II Nr 2/4 - grudzień 2009

Życie to proces złożony. Wie o tym każdy, kto chociaż raz w życiu miał porządnego kaca.
Kto zaś nie miał, jest szczęściarzem, bądź abstynentem.
A jak mniej więcej wywodził Jaroslav Hasek: Abstynent to najgorszy gatunek człowieka, zaraz po uczciwym znalazcy.  więcej >>>

CYRK

„PIK - Myśli bez Cenzury” Rok II Nr 2/4 - grudzień 2009

W jednym ze swoich felietonów Wojciech Młynarski opisuje wrażenia cyrkowca, który wisząc na trapezie głową do dołu obserwuje z tej pozycji świat. Nogi w górze, głowa w dole,